Madonna met Kind, Mechelen

5,500.00

Informeer naar dit stuk

Deze Madonna met Kind is een typisch voorbeeld van de zogenaamde ‘poupées de Malines’. Deze beeldjes worden vanaf het midden van de vijftiende eeuw tot circa 1530 in grote hoeveelheden in Mechelen vervaardigd. Idealiter bestaan ze uit één stuk hout, meestal notelaar. Het merendeel is tussen 26 en 38 cm groot. De beeldjes zijn voorzien van polychromie en eventueel ook bladgoud. De Mechelse popjes hebben een typisch rond gezicht en hoog voorhoofd. Ze stellen meestal heiligen voor.

Mechelse popjes werden vooral gebruikt voor privédevotie, in huiskapellen, cellen van geestelijken en begijnhoven. Begijnen fabriceerden allerlei kleertjes om de popjes aan te kleden, soms versierd met zilver of goudbrokaat.  Poupées de Malines werden ook verwerkt in besloten hofjes. Ze waren bijzonder populair en werden ook geëxporteerd, vooral naar Spanje en Portugal. Naar het schijnt had Ferdinand Magellaan een Mechelse popje mee op zijn reis rond de wereld (1519-1521).

Deze Madonna is een vroeg voorbeeld en stamt uit de 15de eeuw (ca 1470). Ze is gesneden uit eikenhout en heeft resten van polychromie en verguldsel. De verf op de gezichtjes is deels bijgeschilderd.

hoogte; 38 cm.


Extra informatie

Eeuw

Land van herkomst

België

Materiaal

Eikenhout

Telefoon: +316 55115934 - Mail: info@quellinus.nl

Kunst beleef je. Wij bieden antiek die je toegang geeft tot een andere wereld

Benieuwd naar onze bijzonder stukken? Bekijk de gehele collectie op de website en laat je vervoeren en inspireren. Spreekt een stuk je aan en wil je er meer over leren?
©  Quellinus Oude kunst en Antiek | website bouwer Duidelijk Online