Thracisch marmeren votief reliëf

1,400.00

Informeer naar dit stuk

Het icoon van de Thracische paardman kwam veel voor in de Balkan mythologie. In de Romeinse tijd waren veel rituele praktijken uit die mythologie afkomstig van de Daciérs, de Thraciërs en de Illyriërs.

Het reliëf is goed bewaard gebleven en is gekapt uit marmer. Op het reliëf valt de ‘Thracische paardman’ te zien, met teugels in zijn rechterhand en een zwaard in zijn linkerhand. Het reliëf stamt uit de tijd waarin de Thraciërs net begonnen met het vereren van de paardman. Deze man werd ook wel de Tracische heros genoemd, een Grieks-mythologische heldhaftige man die als god vereerd werd.

Het reliëf was onderdeel van een urn. Vergelijkbare vondsten stammen uit de vijfde eeuw voor Christus en zijn vervaardigd van goud en zilver. Dit reliëf is dus primitief in vergelijking, maar toont aan dat de Thracische cultuur zijn wortels kent in de vroege Hellenistische periode.

Het reliëf stamt uit de periode 0-300 na Christus,het is gebroken geweest en heeft de afmetingen; 22 x 18cm.

Afkomstig uit een Nederlandse collectie, verzameld voor 1970.


Extra informatie

Eeuw

Land van herkomst

Balkan

Materiaal

Marmer

Telefoon: +316 55115934 - Mail: info@quellinus.nl

Kunst beleef je. Wij bieden antiek die je toegang geeft tot een andere wereld

Benieuwd naar onze bijzonder stukken? Bekijk de gehele collectie op de website en laat je vervoeren en inspireren. Spreekt een stuk je aan en wil je er meer over leren?
©  Quellinus Oude kunst en Antiek | website bouwer Duidelijk Online